img_3770

Za ta članek si najbrž zaslužim linč vegetarijancev in veganov. Če samo pomislim, kako me je gospa v neki eko trgovini obtožila, da zaradi mene izumirajo kiti. Povod za njen komentar pa je bilo vprašanje, če morda prodajajo krilovo olje. Seveda moja sodnica ni mogla vedeti, da sem bila, do pred kratkim, velik del svojega življenja vegetarijanka. Sprejmem, da sem del razloga za umiranje našega planeta, vendar pa mislim, da moja potreba po krilu (gre za majhne rakce) najbrž ni največji problem, s katerim se soočajo kiti (onesnaženje morja? klimatske spremembe? kitolov?)

Vidim, da sem malo zašla s teme. Torej, po 22 letih sem na žalost spoznala, da moja vegetarijanska dieta ne podpira zdravja mojega telesa.Glede na lastne izkušnje verjamem, da ni ene rešitve, ki bi ustrezala vsem. Nekateri živijo zelo dobro, in se (menda) celo ozdravijo bolezni, ko opustijo meso. Pri meni je bil proces obraten. Zanimivo pa je, da sem pri prebiranju literature naletela na kar nekaj ljudi, ki so zboleli za avtoimunimi obolenji in bili pred tem vegetarijanci. Morda najbolj znana je Terry Wahls, zdravnica in znanstvenica, ki je razvila The Wahls Protocol (obliko paleo diete) in z njim že več kot 10 let obvladuje multiplo sklerozo. Tako kot jaz, je bila Terry dolga leta vegetarijanka, in zdravstveno stanje se ji je izboljšalo šele, ko je spremenila prehrano.

Ko sem se odločila poizkusiti s paleo dieto, sem morala opustiti vegetarijanstvo. Zame je bila to velika odločitev, vendar sem jo prenesla presentljivo dobro. Paleo dieto je pač skoraj nemogoče izvajati, če ne ješ mesa – sem poizkusila 2 tedna in bila ves čas lačna! Vendar pa lakota in zahteve protokola nista bila edina razloga za vključitev mesa. Moje telo je za zdravljenje potrebovalo hranila in že več mesecev pred prehodom sem velikokrat občutila nenavadno poželenje po mesu. Morda mi je telo že dolgo časa želelo nekaj povedati pa mu nisem prisluhnila.

Povezava med mojim vegetarijanstvom in AI bloeznijo?

Glede na vse kar sem prebrala in doživela, zdaj mislim, da je moja vegetarijanska prehrana na nek način prispevala k razvoju avtoimune bolezni. Ne toliko zaradi pomanjkanja beljakovin. Teh sem (mislim da) dobila dovolj z jajci, čičeriko, lečo in podobnimi živili. Pri meni je šlo bolj za pomanjkanje omega-3 nenasičenih maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno in se nahajajo v največjih količinah v ribah. Poleg tega pa sem vnašala preveč omega-6 maščobnih kislin, ki delujejo vnetno in se nahajajo v semenih in rastlinskih oljih. Pomembno je razmerje med omega-3 in omega-6 kislinami in tukaj sem ga polomila. Za nekoga z drugačno genetsko zasnovo, bi se stvar najbrž končala drugače. Pri moji predispoziciji (gen HLA B27) pa bi bil to lahko del razlage. Mislim, da je pomankljivo vnašanje omega-3 kislin nevarnost vegetarijanskega prehranjevanja, ki se lahko izrazi šele po določenem času (letih ali desetletjih).

Omega-3 rastlinskega izvora so inferiorne (sori prodajalci lanenega olja ipd)

Mnogi sicer verjamejo, da se omega-3 kisline lahko dobi tudi iz živil rastlinskega izvora in veliko se promovira laneno olje, chia semena in orehe. Res je, ta vsebujejo nekatere omega-3, vendar ne celoten spekter. Bogate so z  alfa linolenska kislino (ALK). Telo mora ALK šele spremeniti v dokozaheksaenojsko kislino (DHK) in eikozapentaenojsko kislino (EPK), ki sta tisti dve omega-3, ki sta nabolj pomembni (sploh DHK). Pretvorba pa ni ravno najboljša, sploh če imaš pomjkanje vitaminov B3 in B6, vitamina C, cinka in magnezija (kar je pogosto pri vegetarijancih ali ljudeh, ki niso ravno optimalnega zdravja). Vsekakor so morski viri superiorni in kril je še posebaj cenjen.

Preden grem v prevelike in dolgočasne podrobnosti (ter navajanje neizgovorljivih imen), naj zaključim. Trenutno moram sprejeti, da vegetarijanstvo ne podpira mojega zdravja. Želja po preživetju oz. življenju brez bolečin me je privedla nazaj k mesu. Naj poudarim, da verjamem v uravnovešeno prehrano in morda je to tudi ključ:vsega po malem.

img_2895
Prevodi na kitajskih menijih so včasih prav neapetitni ali pa morda nezavedno opozarjajo na škodljivost soje?