Če ste kdaj imeli kandido, veste kako zelo neprijetna in trdovratna je ta glivica. Utrujenost, srbečica, težave s kožo, prebavne motnje, pretirana želja po sladkem. Kar 75% žensk ima vsaj enkrat v življenju kandida infekcijo. Kandida je sicer normalno prisotna v našem telesu, vendar se lahko v določenih primerih pretirano razmnoži in poruši ravnovesje mikrobov. Manifestira se na različne načine, vedno pa kaže na to, da z našimi prebavili nekaj ni tako, kot bi moralo biti. Ravno naveza z zdravjem prebavil kandido pogosto poveže tudi s pojavom avtoimunih obolenj. Če je stena naših prebavil poškodovana (t.i. leaky gut syndrom), začnejo v krvni obtok prehajati snovi, ki ne bi smele, vključno z beljakovinami, bakterijami in kandido. Težave kmalu postanejo sistemske…

Mesečni obiski nezaželjene gostje

Moja kandida kalvarija se je začela že kake dve ali tri leta pred pojavom avtoimune bolezni. Na začetku so bile infekcije pogoste, potem pa so postale mučna stalnica. Pojavile so se vsak mesec – ja prav vsak mesec! V mojem primeru je šlo za vaginalne infekcije; značilen sirast izcedek je spremljala srbečica. Po določenem času sem opazila celo  trend: kandida se je pojavila vsak mesec okoli desetega dneva mojega menstrualnega cikla. Zanimivo… To je najbrž nakazovalo na povezavo s hormonskim nihanjem oziroma na neko hormonsko neravnovesje v mojem telesu, ki je morda pripomoglo k razvoju spondiloartritisa. Veliko ljudi z avtoimunimi obolenji ima tudi težave s hormoni in pogosto je to neravnovesja potrebno ustrezno nasloviti, če želimo stanje izboljšati. Za zelo strokovno predstavitev te teme se lahko obrnete na članek (podcast) na strani Phoenix Helix.

Kakorkoli že, tistega  davnega leta 2013 se mi niti sanjalo ni o leaky gut sindromu, hormonskih neravnovesjih in tem, da je moje telo neprestano klicalo na pomoč. Simptome sem sicer kar uspešno obvladovala z raznimi naravnimi in manj naravnimi sredstvi, omejila sem tudi vnos sladkorja. Vendar so se infekcije nadaljevale, vztrajne zverce, ni kaj. Skladno z nekaterimi (bolj ali manj znanstvenimi) poročili, sem imela tudi jaz najboljše izkušnje s česnom in kokosovim oljem. Uporabljala sem ju tako oralno, kot tudi topično. Ja, prav ste prebrali. Poleg tega, da sem uživala velike količine obeh, sem si česen namočen v kokosovo olje redno vstavljala v nožnico (ponavadi čez noč), kar je simptome vedno umirilo. Vendar pa je bil moj pristop le simptomatski in do srži problema nisem prišla. Kandida je tako načenjala mojo samozavest… in tudi moj partnerski odnos. Glivica sicer ni spolno prenosljiva, lahko pa seveda zelo zaviralno vpliva na intimno življenje. To, da partner potoži, da ima vajina spalnica vonj po česnu, pač ni afrodizijak!

Eureka!

To, da je kandida povezana z mojim obolenjem, sem spoznala že zelo zgodaj. Takoj ko so mi postavili diagnozo, sem namreč začela z raziskovanjem. Ker imam zdravstveno izobrazbo, me medicinske strani na to temo niso toliko zanimale, saj sem njihovo sporočilo že poznala (v smislu prognoze in terapije). Že v bolnici pa sem naletala na blog gospoda, ki je svoj ankilozirajoči spondilitis povezoval s kandida in klebsiela infekcijo (http://treating-ankylosing-spondylitis-natur.blogspot.com/ ). Njegova zgodba me je tudi navedla k prehodu na paleo in kasneje avtoimuno paleo (AIP) dieto.

Kot že omenjeno, so se moje kandida infekcije vztrajno ponavljale – do pred nekje šestimi meseci. Od aprila 2016 jih namreč nimam več. Mislim, da sta vzroka za to predvsem dva:

  1. Avtoimuna paleo dieta v veliki meri odstrani kandidin glavni vir hrane (sladkor) hkrati pa pomaga prebavilom, da si opomorejo (preko eliminacije živil, predvsem glutena, ter dodajanjem živil, ki so bogata s hranili). Seveda pa glivice ne izginejo kar čez noč. Tako je trajalo nekaj mesecev prehranjevanja po tej metodi eliminacije, da je bil učinek viden. Ker se vir hrane nato ni vrnil, se tudi kandida ne vrača več.
  2. Uporabila sem kapljice divjega origana. SAM_5909Sodobne raziskave kažejo, da divji origano uničuje različne vrste bakterij in glivic in je prepoznan kot antibakterijska in antiglivična substanca.  Dozirala sem tako, kot je bilo opisano v priloženih navodilih, in sicer:
  • Na čajno žličko olivnega ali kokosovega olja sem dodala 1 kapljico origanovega olja (origanovo olje je potrebno vedno razredčiti, saj je čisto olje premočno).
  • Prvi dan sem vzela le 1 kapljico, nato sem začela postopoma povečevati na eno kapljico po vsakem obroku (torej 3 kapljice dnevno).
  • Nato sem dozo nadalje povečevala na 2 kapljici in končno 3 kaplijce po vsakem obroku (maksimalna doza naj bi bila 12 kapljic dnevno, vendar jaz do nje nisem prišla).
  • Tej rutini sem sledila 21 dni (predolgo uživanje ni priporočljivo, saj origano uniči tudi zdravo črevesno floro ter zmanjša zaloge železa).

Uživanje origanovega olja je pri meni povzročilo kar nekaj napenjanja, zato sem bila pri povečevanju doze res previdna in sem sledila svojemu telesu. Če sem čutila, da je za telo tretma preveč agresiven, sem tisti dan vzela manjšo dozo oz. je nisem povečala glede na prejšnji dan. Hkrati pa sem tudi pazila na vnos železa in sem (skladno z AIP dieto) jedla veliko jeter in notranjih organov (živila bogata z železom si lahko ogledate tudi na tej povezavi).

Na moje presenečenje so se po letih neprijetnosti infekcije s kandido končno umaknile. Mislim pa, da to kaže tudi na to, da se izboljšuje stanje mojega prebavnega sistema. Da o mojem privatnem življenju niti ne govorimo 😉