Iskanje

Ostani Ti

Živeti polno z avtoimuno boleznijo

Moj eksperiment

Featured post

Moje popolno nepopolno telo, ki nikoli ne bo tako, kot je bilo

 

Naslov se morda sliši kanček malodušno in malo dramatično, vendar to ni moj namen. Označuje le trenutno fazo v mojem plesu z boleznijo, v kateri si ne prizadevam več fanatično za ‘ozdravitev’ ali stalno remisijo. Vam povem, da je včasih prav sproščujoče…

Kljub temu, da se spletna stran imenuje ‘Ostani ti’ je dejstvo, da nas kronične bolezni spremenijo. V zadnjih dveh letih se je radikalno spremenilo kje in kako živim, kako se prehranjujem, kako si organiziram čas, kako vidim svojo prihodnost. Ugotovila sem, na primer, da mi sonce in vročina ne odgovarjata več (kar je značilno za veliko ljudi z avtoimunimi boleznimi). Continue reading “Moje popolno nepopolno telo, ki nikoli ne bo tako, kot je bilo”

Kakšne rezultate sem opazila po 20 mesecih avtoimune paleo diete?

Pred skoraj enim letom sem objavila blog z naslovom: Kakšne rezultate sem opazila po 8 mesecih avtoimune paleo diete? 

Tokrat objavljam nadaljevanje te zgodbe. Za tiste, ki prvega dela niste prebrali (ali pa ga pozabili), je tukaj kratek povzetek: Continue reading “Kakšne rezultate sem opazila po 20 mesecih avtoimune paleo diete?”

Intervju –Tjašina izkušnja življenja z avtoimuno boleznijo

S Tjašo sva se spoznali preko strani Ostani Ti. Kmalu sva ugotovili, da imava veliko skupnega in pogosto si izmenjava izkušnje življenja z avtoimuno boleznijo. Pred kratkim sem jo prosila, da bi še z ostalimi podelila svoje izkušnje in spoznanja. Hvala Tjaši, de je bila pripravljena odkrito povedati svojo zgodbo, ki se mi zdi polna upanja, modrosti  in motivacije.

Continue reading “Intervju –Tjašina izkušnja življenja z avtoimuno boleznijo”

Vozi me vlak v daljave – Kako potovati, če si na paleo hrani?

Kdor me pozna malo dlje, ve, da potujem že od najstniških let. Najraje imam počasna potovanja z vlaki. Dve moji najljubši potovanji sta bili tisto s trans-sibirsko železnico (Moskva – Peking) in pa vožnja na Indian Pacific progi v Avstraliji. Občutek uresničevanja otroških sanj je nekaj čisto posebnega, napolni te z žarom, ki ne ugasne. Continue reading “Vozi me vlak v daljave – Kako potovati, če si na paleo hrani?”

Pregled zadnjih mesecev: spremembe, meditacija, prehranski dodatki

Več razlogov je, da že dalj časa nisem ničesar zapisala na teh straneh. Selitev in prekinitev romantičnega razmerja sta me kar precej okupirali na različnih nivojih. Vendar pa je najbrž večji razlog ta, da sem se počutila malo zasičeno z različnimi viri informacij, blogi, spletnimi stranmi. Za nekaj časa sem se tako distancirala od avtoimune skupnosti, ki sem ji prej dnevno sledila. Zdelo se mi je namreč, da je moja želja po informiranosti začela mejiti na obsedenost. Continue reading “Pregled zadnjih mesecev: spremembe, meditacija, prehranski dodatki”

Moj AIP teden

Če vam ob prehodu na avtoimuno paleo prehrano morda (z)manjka idej, kako oblikovati svoj jedilnik,sem zbrala kratke opise svojih običajnih obrokov. Navadno pripravljam enostavne obroke, ki so različne kombinacije osnovne formule: beljakovina (meso) + veliko zelenjave (kuhana, pražena, pečena, presna) + zdrava maščoba (kokosovo olje, oljčno olje, avokado – pa kar pogumno dodajte!). Za vsak dan navajam le dva obroka, saj navadno Continue reading “Moj AIP teden”

Kaj mi je (poleg AIP diete) najbolj pomagalo?

img_2675

Če bi me vprašali, kaj je poleg prehrane najbolj vplivalo na izboljšanje mojega stanja, bi rekla, da sprememba v doživljanju bolezni. Spomnim se, kako sem že pred časom prebrala članek Eileen Laird ‘My body is not My Enemy’. Takrat se je v meni nekaj premaknilo. Continue reading “Kaj mi je (poleg AIP diete) najbolj pomagalo?”

Kako sem se znebila kandide in rešila (med drugim) tudi svoje intimno življenje

Če ste kdaj imeli kandido, veste kako zelo neprijetna in trdovratna je ta glivica. Utrujenost, srbečica, težave s kožo, prebavne motnje, pretirana želja po sladkem. Kar 75% žensk ima vsaj enkrat v življenju kandida infekcijo. Kandida je sicer normalno prisotna v našem telesu, vendar se lahko v določenih primerih pretirano razmnoži in poruši ravnovesje mikrobov. Manifestira se na različne načine, vedno pa kaže na to, da z našimi prebavili Continue reading “Kako sem se znebila kandide in rešila (med drugim) tudi svoje intimno življenje”

Ali je paleolitska prehrana prava zame?

img_3725- pandora
Nazaj h koreninam ali k preveč omejitvam?

Če je že paleo dieta precej restriktivna, je avtoimuni paleo (AIP) protokol še bolj. Večkrat naletim na paleo recept, ob katerem se mi pocedijo sline, pa potem vidim, da vsebuje sestavine, ki jih (še) ni v mojem repertoarju. Continue reading “Ali je paleolitska prehrana prava zame?”

Poganja WordPress.com.

Navzgor ↑

Ostani Ti

Živeti polno z avtoimuno boleznijo

The Paleo Mom

The Paleo Mom is a scientist turned stay-at-home mom who shares recipes, explains the science behind the paleo diet and its modifications, and blogs about the challenges of raising a paleo family.

The Unskilled Cavewoman

primal food & skills for wellness

Phoenix Helix

Healing Autoimmune Disease through Diet ... and more.