Avtoimuni paleo (AIP) pristop

V Sloveniji je bolj poznana paleo dieta, ki se je mnogi poslužujejo pri hujšanju in  izboljševanju svojega počutja. Avtoimuna paleo (AIP) dieta je sicer njena podkategorija in gradi na paleo principih, vendar pa njen cilj ni izguba teže. Namenjena je ljudem z različnimi avtoimunimi težavami (revmatoidni artritis, Hashimotova bolezen, fibromialgija, ankilozirajoči spondilitis, multipla skleroza, psoriaza, celiakija, itd.). Poleg osnovnih paleo principov upošteva še nekatera dodatna pravila, ki pomagajo pri obvladovanju avtoimunih simptomov.

AIP dieta  poudarja vnos zdravih maščob in beljakovin, močno pa omeji ogljikove hidrate in sladkorje (kar je lahko na začetku precej težko).

Njene osnove so:

  • Izločitev vseh žitaric in psevdožitaric, stročnic in soje
  • Izločitev mleka in mlečnih izdelkov
  • Izločitev sladkorja (naravni sladkorji so sicer dovoljeni, vendar so zelo omejeni: 2-3 sadeži dnevno)
  • Izločitev alkohola in kofeina
  • Nobene procesirane hrane

Poleg tega ljudje z avtoimunimi obolenji izločijo še:

  • Semena in oreščke
  • Jajca
  • Nekatero zelenjavo, ki vsebuje saponine – razhudniki  (jajčevci, paradižnik, paprika, krompir)
  • Začimbe, ki izvirajo iz semen ali ‘prepovedane’ zelenjave (čili, poper, rdeča paprika, janež, kumina)
  • Kakav

Kaj pa torej lahko jem? 

Kljub omejitvam je izbira še vedno pestra, spoznati pa je treba tudi kaka nova živila. 🙂

Poudarek je na OBILICI zelenjave, mesu (po možnosti čim boljšega izvora, živalim prijazna reja brez antibiotikov), ribah in morskih sadežih, fermentiranih izdelkih (kislo zelje, kefir, kambuča), sadju (v omejenih količinah) in na zdravih maščobah (olivno olje, kokosovo olje, avokado). Pri mesu se uživa tudi veliko notranjih organov (jetra, srca, ledvica), ki so bogati s hranili, in pa različne juhe.

AIP  pa NI samo dieta, je način življena. Poleg prehrane se poudarja tudi druge dejavnike, ki vplivajo na posameznikovo zdravje, še posebaj kvaliteten spanec, zadosten vnos tekočin, obvladovanje stresa in zdravo gibanje (kolikor je pač mogoče glede na simptome). Veliko ljudi doseže remisijo šele, ko poveže različne vidike: prehrano, počitek, sprostitev, ravnovesje v življenju, emocionalne aspekte.

Odkrito povedano, AIP pristop ni enostaven in zahteva kar nekaj discipline. Vendar, ko občutiš spremembe in izboljšanje stanja, je vsako odrekanje vredno rezultatov. Sama sem najprej začela s paleo dieto in učinek sem začutila že po nekaj dneh. Po mesecu sem prešla na čisti AIP, ki se ga zdaj držim 100%  in večina mojih simptomov je postopoma izzvenela, čutim pa tudi, da se stanje še izboljšuje.

Preglednica osnovne AIP diete (prilagojeno po strani The Ultimate Paleo Guide).

VRSTA HRANE NE UŽIVAJ UŽIVAJ
MESO Izogibaj se mesu, ki izhaja iz baterijske in podobne reje (veliko antibiotikov, steroidov). Perutnina, govedina, svinjina, jagnjetina, ribe in morski sadeži, divjačina.
ŽITARICE VSE

Pšenica, rž, ajda, oves, proso, ječmen, riž, kvinoja, koruza, riž. Izločiti je potrebno ves gluten (kot pri celiakiji) ter tudi žitarice in psevdožitarice, ki sicer ne vsebujejo glutena.

Niso dovoljene.
STROČNICE Vsi fižoli, grah, soja, čičerika, arašidi. Na začetku nobenih (kasneje se lahko uvede grah in stročji fižol).
ZELENJAVA Razhudniki: Jajčevci, paradižnik, krompir, paprika. Vsa ostala zelenjava! Brokoli, cvetača, zelje, rdeča pesa, korenje, por, ohrovt, kumara, bučke, špinača, šparglji, sladek krompir, koromač, čebula,  itd.
SADJE Izogibaj se suhemu sadju. Dovoljeno je vse sveže sadje, vendar je potrebno omejiti vnos fruktoze in preprečiti prevelika nihanja krvnega sladkorja. Omejeno na 2-3 sadeže dnevno.
MLEKO IN MLEČNI IZDELKI Mleko, jogurt, maslo, siri, sladoled (kravjega in kozjega izvora). Kokosovo mleko (brez aditivov).
JAJCA Niso dovoljena v fazi eliminacije (kasneje jih nekateri lahko vključijo).
OREŠČKI IN SEMENA Mandeljni, orehi, lešniki, sončnična semena, bučna semena, indijski oreščki, sezam, kakav, kava. Niso dovoljeni v fazi eliminacije (kasneje jih nekateri postopoma vključijo).
FERMENTIRANA HRANA Fermentirani izdelki iz soje in izdelki, ki bazirajo na mleku. Kambuča, kislo zelje, kimči, kefir narejen iz vode ali kokosove vode.
SLADKOR IN NADOMESTKI SLADKORJA Vsi sladkorji, vključno s kokosovim sladkorjem, agavo, stevijo. Med je dovoljen le ob posebnih priložnostih. Niso dovoljeni.
MAŠČOBE Vsa olja rastlinskega izvora in olja iz semen, maslo. Avokado, olivno olje, kokosovo olje, živalska mast.
ZAČIMBE Čili, poper, kumina, curry in vse začimbe, ki so iz semen. Sol (v omejenih količinah), kurkuma, začimbe iz listov (rožmarin,timijan, meta, itd.)
ALKOHOL Ni dovoljen.